31.12.2022

Hasselblad XPan 90mm f/4

XPan -järjestelmään kuuluvalle 90mm:n objektiiville olisi muutaman kerran ollut tarvista. Olen sen takia jo jonkin aikaa kytännyt josko kyseistä objektiivia tulisi jossakin myyntiin siedettävään hintaan. eBay:ssä niitä on kyllä tarjolla koko ajan mutta myyjät ovat euroalueen ulkopuolella joten pääsääntöisesti reilun tuhannen euron hinnan päälle tulisivat myös tullit. Kun sitten joulukuun alussa toriin ilmaantui myyntiin siedettävään hintaan kyseinen objektiivi ja oli vielä hakuetäisyydellä, minulla on nyt kaikki XPan -järjestelmän objektiivit.


Fuji TX-2 ja kaikki objektiivit: 90mm, 30mm ja 45mm.
90mm ja 30mm ovat Hasselbladin brandillä, 45mm Fujifilm:n brändillä.


Kooltaan 90mm:n ibjektiivi on muita pidempi. 30mm:n objektiivi puolestaan on muita paksumpi. 45mm:n ja 90mm:n objektiivien suodatinkierre on 49mm joten sama keskisuodatin ja vastavalosuoja käyvät molempiin, tosin keskisuodatinta ei tarvitse käyttää 90mm:ssä.




Kaikki objektiivit istuvat hyvin runkoon ja ovat helppokäyttöisiä. Kokoahan järjestelmällä on jo runkonsakin puolesta jonkin verran joten 90mm:n objektiivin hiukan muita isompi pituus ei haittaa laisinkaan.

Pitää vielä ottaa esimerkkikuvat samasta kohteesta kaikilla objektiiveilla niin näkyy kuvakulmaerot.

6.8.2022

Lapland & Gotland

Käytiin kesälomareissulla sekä Lapissa Saariselällä että Gotlannissa...











26.7.2022

Tetenal Magic-Box E-6

Halusin kokeilla miten diafilmin kehitys onnistuisi kotioloissa. Tätä varten tilasin Tetenal Magic-Box E-6 -kemikaalit.

Tuo Magic-Box on valmistajan mukaan tarkoitettu yhden kinodiafilmin kehitystä varten. Netistä kuitenkin löytyi tieto, että kemiat siinä kyllä riittää helposti useammankin filmin kehittämiseen. Koska käytössäni on Jobo 1520 -kehitystankki, johon menee kaksi kelaa kinofilmiä, kehitin siis kaksi rullaa Fujichrome Provia 100F -diafilmiä tuolla yhdellä pakkauksella kemioita.


Magic-Box on nimensä mukaisesti pieni laatikko. Englanninkieliset ohjeet latasin netistä PDF -tiedostona ja tulostin paperille jotta niitä voisin lukea varastossa jossa minulla on filminkehityspiste.


Magic-Box -laatikosta löytyy 6 pientä pulloa kemikaaleja sekä pahvikortti jossa valmistajan web -sivulle vielä QR -koodi.


Pullot on merkitty selkeästi jolloin sekoittumisen vaaraa ei tule ainakaan helposti.
Pulloista löytyvät kemikaalit laimennetaan veteen siten, että jokaista kemikaalia tulee 250ml:n käyttöliuos. Näin ollen laimennusohjeet ovat seuraavat:
- first developer: 50ml kemikaalia pullosta ja 200ml vettä
- color developer: 50ml kemikaalia kahdesta pullosta kustakin ja 150ml vettä
- bleach: 50ml kemikaalia kahdesta pullosta kustakin ja 150ml vettä
- stabilizer: 50ml kemikaalia pullosta ja 200ml vettä

Kemikaalien sekoituksessa pitää olla tarkkana ettei kontaminaatiota eri kemikaalien välillä tapahtuisi. Ymmärtääkseni erityisesti kehitinkemikaalit ovat erittäin herkkiä kontaminaatiolle ja jos sitä pääsee tapahtumaan, kemikaalit ovat käyttökelvottomia. Lisäksi netissä varoitettiin myös jo pelkkien kemikaalihuurujen saattavan aiheuttaa kontaminaatiota joten kannattaa toimia hyvin tuuletetussa tilassa.

Koska käytössäni on Jobo CPE2 Plus kehityskone, 250ml käyttöliuosta riittää hyvin kahden filmin kehittämiseen kerralla. Jos kehitetään pystyssä olevalla kehitystankilla (ja käsin tankkia kääntelemällä), tarvitaan kahden Magic-Box -paketin kemikaalit jotta käyttöliuosta saataisiin tarpeeksi.

Kun kemikaalit on laimennettu, laitoin ne kehityskoneen vesihauteeseen temperoitumaan. Oikean reunan neljässä mittalasissa on vettä jota käytin huuhteluissa eri kemikaalien välissä.


Tulostamassani kehitysohjeessa on selkeänä taulukkona eri kemikaalien järjestys, lämpötilat ja käyttöajat. Lämpötila on aika tarkka varsinkin ensimmäisen kehittimen kohdalla, 38 asteen saavuttaminen ja pitäminen ei kuitenkaan ollut mikään ongelma CPE2 Plus:aa käytettäessä.


Itse kehitysprosessi on yksinkertainen ja suoraviivainen kehityskonetta käytettäessä: kemikaali purkkiin, kello käyntiin ja ajan täyttyessä kemikaali pois purkista. Tätä jatketaan yllä olevan ohjeen mukaan käyttämällä vettä huuhteluun eri kemikaalien välissä.


Kun loppuhuuhtelun jaAdoflow:n käytön jälkeen nostin filmit kuivumaan, saatoin todeta ettei diafilmin kehittäminen poikkea juurikaan negatiivifilmien kehittämisestä prosessina, koska filmi näyttää kehittyneen oikein ja kuvia on näkyvissä.


Kaiken kaikkiaan diafilmin kotikehitystä ei tämän kokemuksen perusteella kannata pelätä laisinkaan. Kannattaa kuitenkin investoida tarkkaan lämpömittariin ja varmistaa, että kemikaalit pysyvät ilmoitetussa käyttölämpötilassa. Jos käytössä ei ole kehityskonetta jossa on termostaattiohjattu vesihaude, vesihaudetta saa pidettyä oikeassa lämpötilassa vaikka sous-vide -sirkulaattorin avulla.

Harmi vaan, että itse diafilmit ovat niin kalliita ostaa, parisen kymppiä per 36 kuvan filmi. Muuten voisi kuvailla enemmänkin diaa mutta filmikustannusten takia saattaa jäädä ainoaksi kokeiluksi ainakin toistaiseksi.

26.6.2022

Suomiehen luontopolku, Hyvinkää

Hyvinkään taajaman eteläpuolella sijaitsee vanha soranottoalue josta on sittemmin tehty ulkoilualue, Suomiehen luontopolku. Alueella sijaitsee tilataideteoksia ja kivirakennelmia. Maasto on tasainen lukuunottamatta reunojen pientä nousemista jos haluaa käydä tarkastelemassa aluetta hiukan ylempää. Pohjalla kulkee sorapintainen leveä polku jonka varrella joitakin alueen luonnosta jne. kertovaa informaatiota. Olen käynyt täällä vain sulan maan aikaan joten en tiedä onko talvella hiihtolatua.

















25.6.2022

OpticFilm 135i -filmiskanneri

Aiemmin hankkimani Epsonin pöytäskanneri toimi hyvin filmien skannaamiseen. Ongelma siinä vaan oli sitten se, että se vei turhan ison pinta-alan työpöydältä. Lisäksi asiakirjojen/papereiden/paperikuvien skannaamiseen minulla ei ole sille tarvista, koska tulostimessa on tasoskanneri jo ennestään. Em. syistä möin tasoskannerin pois ja ostin tilalle filmien skannaamiseen siihen tarkoitukseen tehdyn laitteen OpticFilm 135i:n. Tämä tuli valituksi lähinnä sen takia, että sillä saa skannattua panoraamakuvat kerralla. Tavallisella 35mm:n filmin skannaamiseen tarkoituilla laitteilla panoraamakuvat joutuisi skannaamaan kahdessa (tai useammassa) osassa ja yhdistämään skannaukset kuvankäsittelyohjelmassa yhdeksi kuvaksi. OpticFilm 135i:n skannaussovellus tukee muunkin kuin normaalin 35mm:n negatiivin kokoisen kuvan skannausta joten siksi tämä malli.


Itse laite on hiukan kenkälaatikkoa pienempi. Käyttöliittymä on selkeä, muutama nappi, filmikelkan sisäänsyöttöauko, on/off -kytkin ja virta/USB -johdot takana. Laitteen valmistajan skannaussovellus asentui ongelmitta Windows 11:sta, en ole käyttänyt laitetta Vuescan -sovelluksella joten sen yhteensopivuudesta en tiedä.

Filmit syötetään laitteeseen erillisessä kelkassa. Tämä laite kykenee skannaamaan korkeintaa 35mm:n filmiliuskoja joten 120 tms. filmien skannaamiseen laite ei sovellu. Panoraamojen skannaamiseen OpticFilm myy erillistä filmikelkkaa mutta internetin mukaan tämä on sama kelkka kuin 35mm:n kuvien skannaamiseen käytettävä välituet poistettuna. Niinpä ostin normaalin 35mm:n filmien liuskojen lisäkelkan skanneriini ja poistin siitä yhtä lukuunottamatta välituet. Itse kelkat ovat tukevaa tekoa ja ajavat asiansa erittäin hyvin.



Kelkoissa on saranoitu magneetilla kiinni pysyvä kansi joka litistää filmin tukevasti kelkkaan kiinni. Muoviset välituet litistävät negatiivin tasaiseksi mikäli ne vaan kelkassa ovat paikoillaan.

 
Laite imaisee kelkan sisäänsä liuskoja skannatessaan. Itse asiassa laitteen takareunassa on aukko josta kelkka työntyy hiukan ulos joten laitteen taakse tulee jättää jonkin verran vapaata tilaa kun sitä käytetään. Kun laite on skannannut kuvat, kelkka palautuu alkuasemaansa jolloin se on valtaosaltaan laitteen ulkopuolella edessä. Kelkka on kuitenkin vielä laitteen hammasrattaiden alla joten täydelliseen poistamiseen käytetään laitteen päällä olevaa Eject -nappia.

Sovelluksen käyttöliittymä on yksinkertainen: vasemmalta valitaan 'moodi' ja oikealta käytetyt skannausasetukset. Positive skannaa kuvat ja ei suorita muunnosta negatiivista positiiviksi joten tätä käytetään diojen skannaamiseen. Negative skannaa kuvat ja suorittaa automaattisesti muunnoksen negatiivista positiiviksi. Custom -valinnassa ovat oikean puolen valinnat samat kuin kahdessa muussakin valinnassa ja moodin valinta, lisäksi kuvien skannausalueen voi laittaa itse (ks. alla).
Resolution -valinnassa on useampia vaihtoehtoja suurimman ollessa 3600 dpi. Color -valinnassa valitaan skannataanko värifilmiä vaiko mustavalkoista. File name -kohdassa annetaan skannattujen kuvien tiedostonimen alku, loppuun lisätään juokseva numero automaattisesti. Save path -kohtaan annetaan kansio jonne skannatut tiedostot tallennetaan ja Format -kohdassa valitaan missä muodossa skannatut kuvat tallennetaan.

Rataskuvaketta klikkaamalla avautuu sovelluksen asetus -näyttö, tässä voidaan asettaa joitakin asetuksia joita sovellus sitten käyttää skannatessa/toimiessaan.


Kun kuvat on skannattu, näytetään skannausten esikatselukuva. Tässä on skannattu Custom -valinnalla panoraamakuvia joten näytetään näkymä jossa voidaan määritellä mitkä osat skannauksesta tallennetaan tiedostoihin. Sovellus lisää automaattisesti valintaruutuja jos se tunnistaa kuvia skannauksesta, muuten se lisää muutaman ruudun joita voi hiirellä vetämällä asetella halutuille paikoille/kokoiseksi. Ruutuja voi poistaa ja lisätä tarpeen mukaan sekä näkymää zoomata jolloin reunojen asettaminen oikeisiin kohtiin on helppoa.
Mikäli skannataan käyttäen Positive- tai Negative -valintaa, sovellus tunnistaa ja rajaa automaattisesti kuvat jolloin tätä näkymää ei näytetä.

Zoomattu esikatselukuva jossa asetettu skannauksen rajat kuvaan.


Skannaukset näytetään kun skannausrajat on asetettu ja painettu OK -nappia rajausnäkymässä tai suoraan jos käytetään Postive- tai Negative -moodia.

Tässä näkymässä voidaan skannaukset tallettaa, poistaa, viedä sosiaalisen median tileille suoraan tai siirtyä muokkaamaan skannattua kuvaa.

Sovelluksen kuvanmuokkausominaisuudet ovat suhteellisen rajalliset joten jos skannaus vaatii enemmän työstöä, se tulee tehdä varsinaisessa kuvanmuokkaussovelluksessa.

Kun skannattu kuva on valittu ja klikataan valintanäkymän yläreunasta  Edit -kohtaa, avataan valittu kuva editoitavaksi. Valintanäkymässä voidaan valita myös useampia kuvia ja avata ne kerralla kaikki editoitavaksi. Tällöin kaikkiin valittuihin kuviin kohdistuvat samat muokkaukset joita muokkausnäkymässä tehdään, osa muokkausvaihtoehdoista ei ole käytettävissä useamman kuvan ollessa kerralla muokattavana.

Muokkausasetuksissa on oikean reunan Effect -välilehdellä muutama valmis templaatti joilla skannauksia voidaan muokata automaattisesti.
Adjust -välilehdeltä puolestaan löytyvät käsin tehtävät muokkausvaihtoehdot. Advanced -kohdan alta on automaattinen kuvan muokkaus -vaihtoehdon lisäksi säätimet myös kuvan kontrastin ja valoisuuden säätämiseen.

Muokkausta voi esikatsella kolmella eri tavalla: koko näytön kokoisena jossa näkyy tehty muokkaus, ns. split -kuvana jossa muokkaamaton kuvan osa näkyy vasemmalla ja muokkausasetukset näyttävä osa kuvasta oikealla tai kuten yllä, kahtena vierekkäisenä kuvana jossa vasen on muokkaamaton ja oikea kulloisetkin muokkausasetukset näyttävänä.

Skanneri toimii oikein hyvin ja sillä on helppoa ja nopeaa skannata kuvia. Kuvanlaadullisesti ihan riittävä minulle, netistä löytyy tarkempia testejä jos on niistä kiinnostunut.

Yhteen ongelmaan laitteella kuvia skannatessa olen törmännyt: sovellus sammuu kuvien skannauksen jälkeen jos skannattavassa filmiliuskassa on useamman kokoisia kuvia ja liuskan alkuun jää tyhjää tilaa filmikelkassa. Sovellus ei selvästikkään osaa tunnistaa kuvia oikein skannauksen jälkeen vaan yksinkertaisesti sammuu. Tästä ongelmasta pääsee eroon kun asettaa filmin siten, että filmikelkan alkuun ei jää tyhjää. Lisäksi liuskan loppuun voidaan tarvita tyhjä filminpätkä.

Näin liuska asetettuna sovellus skannaa kuvat ja yrittää tunnistaa kuva ja asettaa skannausrajat kuvien kohdalle. Liuskan lopussa lyhyt tyhjä filmin pätkä.

Näin liuska asetettuna ei myöskään sovellus kaadu mutta skannauksiin tuli yläreunaan alue jossa oli selvä värivirhe.


Jos liuskan asettaa kelkaan näin, sovellus sammuu itsekseen skannauksen jälkeen.