6.1.2025

Hasselblad 903SWC

Olen kuvannut keskiformaatin kameralla aikaisemmin vain kerran: tämä tapahtui Kajaanissa kun olin työharjoittelussa jo kuopatussa Helios -ketjun kaupassa. Sain sieltä lainaan jonkin muistaakseni Mamiyan kameran ja kuvasin sillä rullan pari testimielessä.

Kun alkoi kutittelemaan taas paluu filmikuvauksen pariin, ja 35mm:n filmin käyttäminen siihen olisi liiaksi digikameran tontille astumista, ajattelin hommata keskikoon filmiä käyttävän kameran. Kun sitten tarjontaa selaillessani törmäsin Hasselbladin SWC -kameraan, tykästyin siihen heti ja aloinkin seuraamaan mitä tarjontaa siltä rintamalta löytyisi. Tästä kameramallista on olemassa muutama eri versio aina ensimmäisestä iteraatiosta 50 -luvulta alkaen jonnekkin 1900 -luvun loppupuolelle saakka. Optiikka lienee pysynyt samana kaikissa versioissa (Carl Zeiss Biogon 38mm f4.5 T*) pieniä viilauksia matkan varrella tehden. Kamerarunkoon on tullut jonkin veran pieniä muutoksia mutta alkuperäinen idea on pysynyt koko kameramallin elinkaaren aikana samana. Kamerassa oleva objektiivi vastaa kinokoossa 21mm:n laajakulmaa eikä ole vaihdettavissa eli kyseessä on laajakulma kuvia ottava keskikoon filmiä käyttävä kamera.

Aikani seurattuani tarjontaa, tuli ebay:ssä vastaan italiasta kuvauksen mukaan hyväkuntoinen mallin loppupään 903SWC -yksilö. Kun vielä sain tingattua standardi A12 -filmiperän pakettiin mukaan, ja paketin hintakin muodostui muuhun tarjontaan nähden suht. edulliseksi, ostin kameran. Kamera tuli postissa ja osoittautui myyjän kuvausta vastaavaksi hyväkuntoiseksi yksilöksi. Mukana tuli siis kameran lisäksi A12 -filmiperä sekä malliin kuuluva etsin. Koska kamerassa ei itsessään ole minkäänlaista valotusmittaria, tilasin Chi -merkkisen L.D.Meter -valotusmittarin joka kiinnitetään salamakenkään. Mutta tässäpåä oli sitten toinen ongelma kun kamerassa ei ole salamakenkää. Onneksi vastaan tuli ruotsalaisella sivulla 10ART -tuotenimellä valmistettu metallinen vastavalosuoja Hasselbladin B60 bajoneettiin jossa on salamakenkä. Näin saadaan erillinen valotusmittari kiinni kameraan. Kamerassa on Hasselbladin oma pikakiinnityskenkä mutta se ei ole Arca-Swiss -yhteensopiva. Kun minulla puolestaan kaikki kamerapäät käyttävät Arca-Swissa -kiinnitystä, tilasin myös erillisen sen kanssa yhteensopivan pikakiinnityskengän jolloin kameran saa kiinni jalustaan ilman lisävirityksiä tarvittaessa.

Kuten kirjoitin yllä, kamera on hyväkuntoinen ja myyjän kuvausta vastaava. Mutta yksi ongelma siinä oli: erillisessä etsimessä näytti olevan kasvistoa tms. likaa joka näkyi sen läpi katsottaessa. Ei mitenkään haitannut käyttöä, etsimessä olevat viivat ja vatupassi näkyivät oikein hyvin. Löysin kuitenkin tämän kameramallin huoltomanuaalin netistä ja sen mukaan etsin on hyvin yksinkertainen avata aikä sen sisällä ole mitään säädettäviä tms. osia. Näinpä sitten eräänä päivänä avasin etsimen ja putsasin sisältä löytyneen linssipaketin (ilmeisesti kaksi muovilinssiä metallisessa pitimessä) pinnat. Kasasin etsimen ja nyt siellä ei enää näy mitään ylimääräistä.

Koska kyseessä kuitenkin on vanha käytetty kamera ja eräällä huutokauppasivulla tuli vastaan helppokäyttöisen oloinen laiten suljinaikojen testaamiseen, osallistuin huutokauppaan sen voittaen. Testeri tuli aikoinaan postissa ja kameran suljinajat vaikuttavat aivan nopeimpia lukuun ottamatta olevan lähes ilmoitetun mukaisia. 1/125-, 1/250- ja 1/500 -suljinajoissa on hiukan heittoa asetettuun verrattuna mutta ei mitään dramaattista eli kamera on senkin puolesta kunnossa. Himmentimen säätö näyttää myös toimivan ongelmitta eikä himmentimen lamelleissa näy öljyä tms. joten kamera on täysin kuvauskunnossa.

A12 -filmiperä toimii ongelmitta. Koska en aikaisemmin ole Hasselbladin kameralla kuvannut, ja ylipäätään edellisestä 120 -formaatin filmillä kuvaamisesta on aikaa, YouTube:sta katselin ohjeita miten filmi tulisi ladata filmiperään.

Olen tätä kirjoittaessani kuvannut kameralla vain yhden rullan, kaikki näyttäisi toimivan normaalisti. Kameran suljinta ei voi käyttää jos metallilevy on filmiperässä paikoillaan joten sen unohtaminen paikoilleen kuvattessa ei ole ongelma. Mutta koska kuvattaessa ei katsota objektiivin läpi eikä kamerassa itsessään ole mitään objektiivin läpi mittaavaa valotusmittaria, ei kamera anna mitään indikaatiota mahdollisesti paikoillaan olevasta linssisuojuksesta. Täytyy vain muistaa ottaa linssisuojus pois kun kuvaa ettei tule pelkästään mustia kuvia.

Erillisen valotusmittarin käyttäminen on helppoa: osoitetaan mittari siihen suuntaan/kohtaan mistä kuva aiotaan ottaa, painetaan mittarissa olevaa nappia jolloin mitattu valotusarvo tulee näyttöön. Mittariin asetetaan luonnollisestä käytettävä filmiherkkyys ensin sekä valitaan käytetäänkö sitä Tv- vaika Av -tilassa (suljinaika vaiko aukko kiinteä). Mittarin antama arvo asetetaan kameraan, säädetään tarkennus kohdalleen ja otetaan kuva. Erillisessä valotusmittarissa on myös etäisyysmittari joka käyttää laseria. Sen täplä kuitenkin on niin pieni, että mittari ei näyttäisi saavan mitattua etäisyyttä ellei täplä näy selvästi jossakin pinnassa suhteellisen lähellä. Käytännössä joudutaan siis tarkennus hoitamaan ns. zone -tarkennuksena jolloin objektiivi tarkennetaan asetetun himmentimen arvon mukaan. Onneksi objektiivissa on merkitty eri himmentimen tetävyysalueet joten ei tarkentämien pitäisi olla ongelma. Ja koska kyseessä on polttoväliltään lyhyt laajakulmaobjektiivi, terävyysalue alkaa hiukan himmentäen jo hyvin läheltä jatkuen äärettömyyteen.

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen kameraan joten pitää sillä vain yrittää kuvata ettei ihan turhaksi ostokseksi jäisi. Koska myin aikaisemmin kaikki kehitys jne. tarpeet pois, piti kameran lisäksi hommata filmin kehittämiseen ja skannaamiseen apuvälineitä. Suurennoskonetta en vielä ole hommannut joskin mielessä on poltellut sellaisenkin hankinta. Kuvien vedostamisesta itse on myös jo useampi vuosikymmen mutta voisivan sitäkin taitoa taas viritellä jos sopiva laite tulee vastaan järjevällä hinnalla. Ja vaikka aikaisemmin mietin, että filmihommat eivät saisi astua kinokoon digikaluston tontille, on alkanut kutittelemaan myös ajatus erim. filmimittaetsinkameran hommaamisesta. Sellainen olisi reissuilla helpompi kuljettaa mukanan  kuin Hasselblad 903SWC -kameraa kokonsa puolesta. Katsotaan tuleeko joku sellainenkin vielä hommattua jos sopiva tulisi vastaan hintansa ja kuntonsa puolesta...