24.5.2025

Hasselblad filmikasetin valotiivisteiden vaihto

Ostamastani Hasselblad A16 -filmikasetista meni valotiiviste rikki kun selvittelin filmikasetin filminsiirron toimivuutta. Oletettavasti kasetti on aika vanha joten sinänsä ei ole ihme jos valotiivisteet ovat jo ehtoopuolella. Verkosta löytyy hyvät ohjeet valotiivisteiden vaihtoon ja ostamani uusien valotiivisteiden mukanakin tuli hyvät ohjeet vaihtoon.

Filmikasetti pöydällä odottamassa ruuvien poistoa

FIlmikasetti odottamassa ruuvien poistoa

Asetetaan filmikasetti pöydälle, poistetaan filminpidin ja metallinen suojalevy (dark slide).
Poistetaan yhdeksän ruuvia joilla kasetin etulevy on kiinnitetty ja jonka alla valotiivisteet ovat.


Irrotettu etulevy. Valotiiviste on liimattuna oikean reunan urassa, kuvassa vanha tiiviste jo poistettu.


Etulevyn irrotuksen jälkeen kuvassa alhaalla näkyvä kasetin lukitusmekanismin vipu ja sen jousi irtoavat herkästi joten niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Samoin kasetin alareunan kiinnityskoloissa olevat pienet metallilevyt voivat irrota. Kuvassa vasemmanpuoleinen on irronnut (nostettu filmiaukon vasemmalle puolelle, T:n muotoinen pieni metallipala) mutta oikeanpuoleinen on vielä paikoillaan. Myös kasetin yläosassa oleva kasetin irrotusnapin estolevy voi irrota joten näiden kanssa täytyy olla varovainen etteivät irtoa ja/tai taitu.

Uudet valotiivisteet

Uudet valotiivisteet tulivat paketissa joka sisältää etulevyyn liimattavan valotiivisteen sekä kasetin uraan laitettavan tiivisteen jota ei liimata paikoilleen. Kasetissa on ura johon ohuesta muovista tms. tehty liuska laitetaan ja valotiiviste puristetaan tämän liuskan väliin, liimaa ei käytetä.

Uusi valotiiviste painelevyssä

Etulevyn uraan kiinnitetään valotiiviste poistamalla tiivisteen pohjassa olevasta liimapinnasta suojapaperi ja asettamalla tiiviste uraan. Kuvassa yllä uusi tiiviste liimattuna etulevyn urassa.

Kasetin uraan tuleva valotiiviste

Kasetin uraan tuleva valotiiviste asetettuna paikoilleen. Uran muotoon leikattu muoviliuska asetetaan uraan avonaisena ja itse valotiiviste liuskan päälle siten, että liuskan toinen pystyssä oleva osa jää sen oikealle puolelle. Kuvassa yllä valotiiviste liuskan päällä ja liuskan toinen osa osoittaa ylöspäin valotiivisteen oikealla puolella. Itse valotiiviste on huomattavan paksu verrattuna tilaan johon se tulee joten sen painamiseen ja paikoillaanpitämiseen käytetään filmikasetin metallista suojalevyä (dark slide).


Ensin painetaan metallisella suojalevyllä valotiivistettä tasaisesti ja käännetään muoviliuskan toinen osa sen päälle pitäen sormilla sitä paikoillaan.


Seuraavaksi toisella kädellä painetaan muoviliuskaa alaspäin ja poistetaan metallinen suojalevy jolloin valotiiviste jää muoviliuskan väliin. Suojalevyn poistamisen jälkeen vaihdetaan kättä jolla muoviliuskaa painetaan.


Seuraavaksi metallisella suojalevyllä painetaan valotiivisteen muoviliuskaa jolloin se pysyy tasaisesti painettuna koko matkaltaan.

Painelevy paikoilleen ja ruuvit kiinni

Lopuksi asetetaan ruuveilla kiinni ollut etulevy varovasti paikoilleen pitäen tarkasti huolta siitä, että sen alla olevat lukitusvivut, jouset ja muut metallilevyt ovat paikoillaan ja oikeassa paikassa/asennossa.
Kiinnitetään etulevy paikoilleen yhdeksällä ruuvilla joilla se oli kiinni ennen avaamista.

Lopputuloksena on se, että muoviliuskan välissä oleva valotiiviste on paikoillaan ja kasetin metallilevyä (dark slide) asetettaessa levy liukuu muoviliuskan päällä vahingoittamatta itse valotiivistettä. Kun metallilevy poistetaan filmikasetin ollessa kiinni kamerassa valokuvaamista varten, valotiiviste nostaa muoviliuskan teoista reunaa ylöspäin jolloin rako johon metalliliuska (dark slide) työnnetään tulee valotiiviiksi.

Valotiivisteiden vaihtaminen Hasselblad:in A-sarjan filmikasettiin on loppujen lopuksi helppoa. Tiivisteet eivät maksa paljoa ja ne uusimalla varmistetaan filmikasetin valotiiviys vuosiksi eteenpäin.