11.6.2020

Ilford Simplicity Pack

Paketti sisältää kertakäyttöiset kemiat joko kahden 135 tai yhden 120 filmin kehittämiseksi.


Paketti sisältää
  • Ilford Ilfosol 3 -kehitteen
  • Ilford Ilfostop -keskeytteen
  • Ilford Rapid Fixer -kiinnitteen
  • Ilford Ilfotol -loppuhuuhteluaineen
Pakkauskoot on suunniteltu siten, että pussien sisällöt, lukuunottamatta loppuhuuhteluainetta, sekoitetaan veteen jolloin kunkin liuoksen kokonaismääräksi tulee 600ml.
Loppuhuuhteluainetta lisätään kaksi korkillista viimeiseen huuhteluveteen ja filmi nostetaan kuivumaan suoraan tästä liuoksesta.

Filminkehitysvälineet

Ostin filminkehityksen aloituspakkauksen sekä joitakin lisävälineitä.


Pakkaukseen kuului filminkehitystankki kahdella kelalla. Kyseessä on Paterson System 4 -mallinen laite ja tästä minulla on hyvät kokemukset jo siltä ajalta kun edellisen kerran filmejä kehittelin useampi vuosikymmen sitten. 

Tankki koostuu irroitettavasta kannesta, valotiiviistä suppilosta, tankin sisään tulevista keloista, kelojen keskittämisen/kiinnittämisen hoitavasta putkesta sekä suppilon reikään ja kelojen kiinnitysputkeen liitettävästä pyöritysputkesta. Filmi asetetaan keloille (yksi filmi per kela), kelat kiinnitetään toisiinsa putkella, kelat asetetaan tankkiin ja tankki suljetaan valotiiviisti suppilolla. Kehitettäessä irroitettavaa kantta pidetään kiinnitettynä kun tankkia käännellään. Jos tankissa olevia filmejä liikutellaan siellä olevassa nesteessä suppilon aukon läpi työnnetyllä pyöritysputkellä, ei kantta käytetä.


Filminkehtisyksen aloituspakkaukseen kuuluivat myös kolme 600ml:n vetoista mittakannua. Kahden kelan Paterson System 4 -tankin vetoisuus on 590ml joten näillä saadaan mukavasti kerralla tehtyä/kaadettua liuosta tankkiin tarvittava määrä. Mittakannut kannattaa merkitä etteivät kemiat mene sekaisin kehityksen aikana.


Aloituspakettiin kuuluivat myös lämpömittari, kemikaalien sekoitussauva, filmipurkin avaustyökalu sekä filmiripustimia kaksi paria. Ostin lisäksi valotiiviin pimiöpussin sekä filmin kuivaamiseen käytettävän työkalun.


Lomography Digitaliza -negatiivipidin

Lomography Digitaliza -negativipidin on tarkoitettu negatiivin suorana pitämiseen skannauksen aikana.



Laite koostuu kolmesta osasta:



  1. Ylimpänä saranalla varustettu runko.
  2. Keskimmäisenä metallinen pohjalevy.
  3. Alimpana muovinen kansi.

Käyttäminen tapahtuu siten, että aluksi metallinen pohjalevy asetetaan rungon alle. Rungossa on lovet joihin metallisen pohjalevyn korvakkeet asetetaan. Näin pohjalevy asettuu hyvin ja tarkasti rungon suhteen.


Tämän jälkeen asetetaan negatiivi pohjalevyn päälle siten, että negatiivin reunat tulevat hiukan rungon päälle.


Sitten asetetaan muovinen kansi negatiivin päälle. Kannessa on korvakkeet joissa on reiät ja rungossa on tapit, kannen reiät asetetaan rungon tappien kohdalle jolloin kansi tulee keskitettyä negatiivin päälle. Nyt negatiivi puristuu metallisen pohjalevyn ja muovisen kansiosan väliin.


Rungon kansiosa käännetään saranan avulla negatiivin päällä olevan kansiosan päälle. Rungossa on magneetit ja metallirunkulat jolloin paikallaan oleva rungon kansiosa lukittuu paikalleen.


Nyt irrallinen muovinen kansi voidaan poistaa nostamalla suoraan ylöspäin. Näin negatiivi jää metallisen pohjaosan päälle ja on reunoistaan kiinni rungon pohja- ja kansiosan välissä.


Lopuksi saranallinen runko nostetaan pois metallisen pohjalevyn päältä.


Tässä vaiheessa viimeistään puhdistetaan negatiivi ja valolähde polystä ja muista epäpuhtauksista ja nostetaan runko negatiiveineen valolähteen päälle.


Digitalizan "lataaminen" on siis hyvin yksinkertaista. Ideana laitteessa on se, että negatiivi metallisen pohjaosan sekä muovisen kansiosan väliin litistämällä asettuisi täysin tasaisesti. Kun negatiivin reunat puolestaan jäävät saranallisen runko-osan väliin puristuksiin, ei negatiivissa mahdollisesti oleva jännitys tms. pääsisi vetämään negatiivia kuprulle ja se olisi skannatessa täysin tasainen.


Kuvassa negatiivia tarkastellaan pitkittäissuunnassa ja jonkin verran on havaittavissa kupruilua.

Laitteen leveys on suunniteltu siten, että negatiivin reunoista ei jää puristuksiin kovinkaan leveälti reunoja. Kun lisäksi negatiivi pääseen hiukan liikkuman asetteluvaiheessa voi käydä niin, että reunoista ei olekkaan kunnon otetta jolloin negatiivi pääsee liikkumaan kuprulle pohja- ja kansiosan poistamisen jälkeen. Kunhan negatiivin vaan asettelee tarkasti paikoilleen kehykseen siten, että sen molempia reunoja jää runko-osan väliin puristuksiin, laite hoitaa hommansa hyvin.

Negatiivi tulisi asettaa laitteeseen siten, että himmeämpi puoli on skanneria kohden. Eli jos laitetta käytetään valokuvaskannerin kanssa, negatiivin himmeämpi puoli tulee asettaa alapuolelle. Jos sen sijaan negatiivi on tarkoitus skannata kuvaamalla se digikameralla valopöydän tms. avulla, negatiivin himmeämpi puoli tulee asettaa osoittamaan ylöspäin eli sille puolell jolla digikamera on.

Kaiken alku...

Aloitin valokuvausharrastuksen asuessani vielä Kajaanissa, aikaa tästä on jo useampi vuosikymmen. Kuvasin sekä mustavalkoista että värinegaa mutta aika pian siirryin kuvaamaan pelkästään diaa.

Kävin Kajaanissa kamerakerhon kokouksissa sekä opettelin kehittämään ja vedostamaan mustavalkoisia filmejä. Mutta koska siirryin kuvaamaan pelkästään diaa, jäi pimiössä puuhailu sitten lopulta kokonaan pois. Samoin koko kuvausharrastus hiipui aika totaalisesti opiskeluaikana kunnes digitaaliajan koittaessa hommasin digikameran ja olen harrastanut sillä polulla siitä asti.

Talvella 2020 tulla tupsahti kuitenkin mieleen ajatus filmikuvauspuuhien kokeilemista jälleen pitkän ajan jälkeen. Hommasin käytetyn filmikameran ja siihen objektiivin sekä pari rullaa mustavalkoista filmiä. Lisäksi hommasin filmikehityksen aloituspakkauksen joka sisältää kehitystankin ja muita kehityksessä tarvittavia välineitä sekä kemioiden aloituspakkauksen.

Kuvasin filmit ja kehitin ne jopa onnistuen.

Skanneria minulla ei ole mutta löytyy täyden kennon digikamera sekä makro-objektiivi. Ostin kiinalaisvalmisteiden led -valopöydän sekä negapitimen. Vielä pitäisi löytää aikaa kunnolla paneutua negojen kuvaamiseen sekä digikuvien käsittelyyn (negatiivin käännös positiiviksi, sävysäädöt jne.)...