11.6.2020

Lomography Digitaliza -negatiivipidin

Lomography Digitaliza -negativipidin on tarkoitettu negatiivin suorana pitämiseen skannauksen aikana.



Laite koostuu kolmesta osasta:



  1. Ylimpänä saranalla varustettu runko.
  2. Keskimmäisenä metallinen pohjalevy.
  3. Alimpana muovinen kansi.

Käyttäminen tapahtuu siten, että aluksi metallinen pohjalevy asetetaan rungon alle. Rungossa on lovet joihin metallisen pohjalevyn korvakkeet asetetaan. Näin pohjalevy asettuu hyvin ja tarkasti rungon suhteen.


Tämän jälkeen asetetaan negatiivi pohjalevyn päälle siten, että negatiivin reunat tulevat hiukan rungon päälle.


Sitten asetetaan muovinen kansi negatiivin päälle. Kannessa on korvakkeet joissa on reiät ja rungossa on tapit, kannen reiät asetetaan rungon tappien kohdalle jolloin kansi tulee keskitettyä negatiivin päälle. Nyt negatiivi puristuu metallisen pohjalevyn ja muovisen kansiosan väliin.


Rungon kansiosa käännetään saranan avulla negatiivin päällä olevan kansiosan päälle. Rungossa on magneetit ja metallirunkulat jolloin paikallaan oleva rungon kansiosa lukittuu paikalleen.


Nyt irrallinen muovinen kansi voidaan poistaa nostamalla suoraan ylöspäin. Näin negatiivi jää metallisen pohjaosan päälle ja on reunoistaan kiinni rungon pohja- ja kansiosan välissä.


Lopuksi saranallinen runko nostetaan pois metallisen pohjalevyn päältä.


Tässä vaiheessa viimeistään puhdistetaan negatiivi ja valolähde polystä ja muista epäpuhtauksista ja nostetaan runko negatiiveineen valolähteen päälle.


Digitalizan "lataaminen" on siis hyvin yksinkertaista. Ideana laitteessa on se, että negatiivi metallisen pohjaosan sekä muovisen kansiosan väliin litistämällä asettuisi täysin tasaisesti. Kun negatiivin reunat puolestaan jäävät saranallisen runko-osan väliin puristuksiin, ei negatiivissa mahdollisesti oleva jännitys tms. pääsisi vetämään negatiivia kuprulle ja se olisi skannatessa täysin tasainen.


Kuvassa negatiivia tarkastellaan pitkittäissuunnassa ja jonkin verran on havaittavissa kupruilua.

Laitteen leveys on suunniteltu siten, että negatiivin reunoista ei jää puristuksiin kovinkaan leveälti reunoja. Kun lisäksi negatiivi pääseen hiukan liikkuman asetteluvaiheessa voi käydä niin, että reunoista ei olekkaan kunnon otetta jolloin negatiivi pääsee liikkumaan kuprulle pohja- ja kansiosan poistamisen jälkeen. Kunhan negatiivin vaan asettelee tarkasti paikoilleen kehykseen siten, että sen molempia reunoja jää runko-osan väliin puristuksiin, laite hoitaa hommansa hyvin.

Negatiivi tulisi asettaa laitteeseen siten, että himmeämpi puoli on skanneria kohden. Eli jos laitetta käytetään valokuvaskannerin kanssa, negatiivin himmeämpi puoli tulee asettaa alapuolelle. Jos sen sijaan negatiivi on tarkoitus skannata kuvaamalla se digikameralla valopöydän tms. avulla, negatiivin himmeämpi puoli tulee asettaa osoittamaan ylöspäin eli sille puolell jolla digikamera on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti