29.10.2021

Canon T90

Ennen Canon EOS -sarjan markkinoille tuloa kuvasin Canonin A-1 -rungolla ja haaveena oli ostaa Canon T90 -runko. No se sitten jäin kun T90 maksoi liikaa ja kun olisi sitten ollut rahaa, Canon julkaisi EOS 650 -rungon jossa oli automaattitarkennus joten siirryin EOS -sarjaan.

Mutta nyt kun olen taas pitkästä aikaa filmille kuvaillut, mieleen hiipi ajatus ostaa tuo silloinen unelmarunko. Ja kas kummaa, eBay:ssa sattui silmään saksasta runko edulliseen hintaan (alle 200eur posteineen) joten nyt minulla on T90 -runko :)

Kameran mukana tuli kaukolaukaisin ja toinen tähyslasi.


Runko on kunnoltaan lähestulkoon mint -kuntoinen.

Kaikki rungon toiminnot näyttäisivät toimivan ongelmitta joten pitää laittaa filmiä koneeseen ja alkaa käyttämään runkoa.

Filmikalusto alkaisi nyt olemaan kasassa, kolme runkoa ja muutama objektiivi niihin saa riittää. Objektiiveja voisi harkita lisää jos kohdalle sattuu hyväkuntoisia edulliseen hintaan. Mutta mitään akuuttia tarvetta ei ole tällä erää.

Filminkehitykseen voisi harkita kehityskoneen ostamista mutta tässäkin pätee samat kuin tuossa yllä: jos tulee hyväkuntoinen edullisesti vastaan mutta mitään akuuttia tarvetta/pakkoa ei ole näköpiirissä.

16.10.2021

Canon FD 35-70mm F4 AF

Sattuipa nettiä seletessani vastaan infoa otsikon mukaisesta objektiivista Canonin vanhalle FD -bajoneetille. Kyseessä ei ole enempää eikä vähempää kuin Canonin ensimmäinen automaattitarkennuksella varustettu objektiivi! Vielä mielenkiintoisemmaksi asian tekee se, että objektiivi on tarkoitettu täysin mekaaniselle FD -järjestelmälle eli mitään elektronisia liitäntöjä ei objektiivin ja kameran välillä ole. HIukan tämän objektiivin jälkeen Canon julkaisi FD -bajoneettia käyttävät T -sarjan kamerat ja muutaman automaattitarkenteisen objektiivin. Näissä oli jo elektroniset liitännät kameran ja objektiivin välillä sekä tarkennus toimi kameran ohjaamana. Nämä puolestaan jäivät aika lyhytikäisiksi kosta aika pian Canon jo julkaisi EOS -sarjan ja sille tarkoitetut EF -bajoneetilliset objektiivit siirtyen kokonaan nykyisinkin käytössä olevan kaltaiseen automaattitarkennustekniikkaan.

Tässä objektiivissa tarkennus toimii objektiivin sivussa olevaa nappia painamalla. Kun sitä painaa, objektiivin etureunassa olevien ikkunoiden kautta välittyy kaksi kuvaa objektiivin sisällä olevalle CCD -kennolle joka tunnistaa milloin kuva on terävä. On siis toimintaperiaatteeltaan samanlainen kuin mittaetsinkameroiden tarkennus, tässä se vaan tehdään elektronisesti. Tarkennus toimii myös vaikka objektiivi ei olisi kamerassa kiinni :D

eBay:ssä tuli vastaan hyväkuntoinen objektiivi halpaan hintaan joten ostin pois. Tälläiset vekottimet kun kiinnostavat jostakin syystä meikäläistä...

Objektiivi saapui ja oli myyjän kuvauksen mukaisessa hyvässä kunnossa.
Optisesti se on 35-70mm F4 -zoomi ja lienee vastaava kuin Canonin FD -järjestelmälle olemassa oleva objektiivi ilman tarkennusmoottoria.

Objektiivin oikeassa reunassa ei ole muuta kuin tiedot polttovälistä ja alempana zoom -vivun 70mm:n pää.



Takaosassa painike paristojen virtatason tarkastamiseen, kytkin äänimerkille kun tarkennus on valmis sekä salpa paristokotelon avaamiseen.
Himmenninsäätö on tavanomaisella paikallaan jääden hiukan ahtaaseen rakoon kun objektiivi on kiinnitettynä kameraan.
Vasemmassa reunassa on tarkennusnappi. Kun nappia painetaan, objektiivi tarkentaa.

Zoomaus tapahtuu objektiivin alaosassa olevaa vipua käyttämällä. Vipu tuntuu objektiivissani mukavan jämäkältä eli asetettu polttoväli pysyy paikoillaan mukavasti.
Objektiivin etureunassa on etäisyysaseteikko. Objektiivia voi pyörittää myös käsin tarkennuksen asettamiseksi mutta kytkentää tarkennusmoottoriin ei saa katkaistua. Näin ollen käsintarkennus on erittäin  raskas joten tuskinpa sitä tulee käytettyä.

Objektiivin edessä näkyvät tarkennuksen käyttämät ikkunat sekä paristokotelo. Virtalähteenä käytetään kahta AA -paristoa.



Kameraan kiinnitettynä objektiivi on melkoinen möhkäle. Objektiivi itsessään painaa 650g ja kuvissa näkyvä yhdistelmä 1.5kg.

Pikaisen testailun perusteella tarkennus näyttäisi toimivan ihan OK. Hidas ja äänekäs se on nykykameroihin verrattuna mutta tekniikka onkin 80 -luvun alkupuolelta ja tosiaankin ensimmäinen objektiivi jossa mokomaa harrastetaan Canonilla.

Kuvanlaadusta ei ole tietoa vielä mutta ei sen mitään parasta L -laatua pitäisi olla. Mutta ajaa asianasa näissä filmihommissa satunaisesti kuivailtaessa.

Lisää objektiivista ja mm. käytetystä tarkennustekniikasta löytyy mm. täältä.