Ensimmäinen asia mikä pitää vedostushommissa varmistaa, on pimiön saatavuus. Lisäksi, koska tavoitteena on nimenomaan värikuvia vedostella, pimiön tulee olla absoluuttisen pimeä. Mustavalkoisia kuvia vedostettaessa pimiössä voidaan käyttää pimiövaloa, joka on tyypillisesti punaista. Näin siksi, että mustavalkoinen vedostuspaperi ei ole valonherkkää punaiselle valolle. Mutta värikuvissa on tyypillisesti myös punaista väriä joten värivedostuspaperitkin ovat herkkiä punaiselle valolle. Ymmärtääkseni paperit eivät ole valonherkkiä yhdelle tarkasti määritellylle aallonpituudelle, 590nm, joten juuri tuon väristä valoa käyttäviä pimiövaloja olisi periaatteessa mahdollista käyttää. Toisaalta joidenkin vedostuspapereiden kohdalla varoitellaan käyttämästä mitään valoa niitä käsiteltäessä ettei kuviin ilmaantuisi minkään väristä huntua. Pitää tätä pimiövaloasiaa selvitellä kunhan olen päässyt vauhtiin kuvien vedostuksessa...
Mutta se pimiö. Asunnossani ei ole ainuttakaan ikkunatonta huonetta. Sauna/pukeutumistilassa olisi yksi pieni ikkuna ja pari ovea, näiden tekeminen valotiiviiksi olisi mahdollista. Ongelmaksi muodostuu se, että suurennoskoneelle pitäisi aina kantaa jokin pöytä suihkutilaan tai käyttää suurennuskonetta saunan lauteilla. Saunan lauteille sijoitettuna koneen käyttäminen ei ole oikein ergonomista ja laitteiden ja kalusteiden siirtely altistaa ne vioittumiselle vaivasta puhumattakaan.
Toinen mahdollinen paikka suurennoskoneelle olisi työhuone. Tässä huoneessa on yksi ikkuna ja ovi. Ostin pimennysrullaverhon ikkunaan ja asensin sen mahdollisimman lähelle ikkunaa mutta silti sen reunoille näyttää jäävän valovuotoa. Nämä ehkä saisi tilkittyä teippaamalla tms. mutta joka kerta siis pitäisi se tehdä, pysyvästi teipattuna tms. en ikkunaa haluaisi pitää, koska työskentelen leipätyöni parissa samassa huoneessa. Samoin oven reunoista tulee valovuotoa, laitoin ikkunatiivistettä mutta silti jäi vielä joitakin kohtia mistä valo paistaa joten jokin parempi keino oven tilkitsemiseen pitäisi keksiä. Työhuoneesta olisi siis mahdollista tehdä valotiivis, lisäksi etuna sen käyttämiseen pimiönä olisi suurennoskoneen siirtelyn välttäminen. Kolmas potentiaalinen paikka pimiölle voisi olla varasto. Siellä on yksi ikkuna ja ovi sekä kultakalojen talviallas jossa valo. Ikkunan ja oven saisi varmaan tilkittyä valonpitäviksi samoin kuin työhuoneenkin vastaavat ja akvaariosta voisi valon ottaa tilapäisesti aina pois päältä suurennoskonetta käytettäessä.
Nettiä selaillessani tuli kuitenkin vastaan ratkaisu jossa joku oli käyttänyt taimien kasvattamiseen tarkoitettua kasvatustelttaa pimiönä. Näitä on monen kokoisia ja mainosten mukaan teltat ovat valotiiviitä. Näissä teltoissa sisäpuoli on tyypillisesti laminoitu hopean väriseksi ulkopuolen ollessa musta, lisäksi teltoissa on erinäinen määrä läpivientejä tuuletusputkille ja sähköjohdoille.
Pääkaupunkiseudulta löytyi useampikin myyjä joilla olisi telttoja myymälässä paikan päällä. Niinpä siis menin yhteen näistä ja kyselin valonpitävyydestä sekä mahdollisuudesta virittää kangas teltan kehikon päälle väärin päin eli hopeoitu puoli ulospäin ja musta sisään. Myyjä hiukan arpoi mahdollisuutta virittää kangas väärinpäin mutta oli lopulta sitä mieltä, että voisi onnistua mutta vetoketjun kanssa tulisi mahdollisesti tehdä lisävirityksiä. Noissa kun ei ole ketjua jota voisi käyttää kankaan molemmilta puolilta kun yleensä siellä taimien seassa ei ole tarvista oleskella kun teltta on taimikasvatuskäytössä.
Kuten mainittua, telttoja on olemassa monen kokoisia joten pimiökäytössä olevan tulisi olla sen kokoinen, että sinne mahtuisi pöytä suurennoskoneineen sekä tilaa sen käyttämiseen. Toisaalta tilaa jonne teltan voisin pystyttää ei ole rajattomasta (joskin kesällä sen voisi pystyttää ulos jonkin sadesuojan alle) joten päädyin 120x120cm kokoiseen kasvatustelttaan. Tämä mahtuu sekä työhuoneeseen että varastoon joten sijoitukseenkin on pari vaihtoehtoa. Päätin sijoittaa sen ainakin aluksi varastoon, koska kooltaan se kuitenkin veisi jonkin verran tilaa työhuoneesta ja epäilen, että se olisi jatkuvan kiinnostuksen kohteena taloudessamme asustelevien kissojen joukossa.
Teltta oli helpohko koota selkeiden ohjeiden mukaan. Koska kankaassa on hopeoitu pinta toisella puolella, on kangas suhteellisen jäykkää. Näin ollen kankaan kääntäminen väärinpäin ja virittäminen kehikon päälle kesti jonkin aikaa mutta onnistui lopulta. Teltta on jämäkän tuntuinen ja pääosin valotiivis. Joitakin pieniä pistemäisiä valovuotoja sen seinissä oli, samoin jotkin saumat näyttävät vuotavan valoa. Läpivientien ommelten saumoissa oli myös samoin pistemäisiä valopilkkuja. Näistä onneksi selviää helposti laittamalla mustaa teippiä päälle. Suurempi ongelma sen sijaan on teltan oven vetoketju, tästä näyttäisi tulevan pidemmältä matkalta valovuotoa. Tuo valovuoto ei ole mitenkään massiivista vaan lähinnä pieniä pisteitä. Epäselvää on aiheutuuko noista käytännössä ongelmaa mutta pitää yrittää keksiä jokin ratkaisu noiden peittämiseen. Teipata niitä ei oikein voi, koska silloin kulkeminen telttaan estyy. Yksi ratkaisu on myös se, että seinustalle jossa teltan kulkuaukko on, virittelisi valonpitävän kankaan peittämään koko seinän. Myös valojen sammuttaminen varastosta ja akvaariosta sekä työskenteleminen illalla on vaihtoehto valovuotojen estämiseen.
Kasvatusteltan kehikko koottuna varastossa sen paikkaa etsittäessä.
Vetoketjusta tulee hiukan valovuotoa.
Seinissä on kaksi läpivientiä, tämä isompi. Taustalla myös verkolla peitetty tuuletusaukko jonka saa peitettyä kokonaan valotiiviiksi.