Värivedosten tekemisessä kuvan värit vääristävien värillisten huntujen poistaminen on luonnollisesti tärkeää. Kuva ei näytä luonnolliselta jos sitä peittää esimerkiksi hento magentan värinen huntu.
Kuvan värimäärittelyyn on useampikin keino käytettävissä ja yksi näistä on 70 -luvulla valmistettu Unicolor-Mitchell Duocube. Tämä levy, oikeammin kyseessä on muovinen neliö jossa lukuisia erivärisiä reikiä, asetetaan suurennuskoneessa vedostuspaperin päälle ja paperia valotetaan tietty aika. Jotta levyn avulla voitaisiin tunnistaa tarvittavat värikorjaukset, se on ensin "kalibroitava" käytetylle filmi-kemikaali-paperi -kombinaatiolle jolloin saadaan suurennuskoneen väripäähän asetettavat alkuarvot joita tulee käyttää kun vedostetaan kuvia käyttäen tiettyä filmi-kemikaali-paperi -kombinaatiota. Jos jokin em. kombinaation osasista vaihtuu, tulee tälle uudelle kombinaatiolle määritellä omat suurennuskoneen väripään alkuarvot.
Kombinaation alkuarvojen määrittäminen tapahtuu asettamalla tietyt vakio alkuarvot suurennuskoneen väripäähän (20Y, 20M, 0C) ja valottamalla laitteen läpi vedostuspaperille neljällä eri valotusajalla kuviot (10, 20, 40 ja 80 sekuntia) käyttäen suurennuskoneen objektiivissa aukkoa 5.6. Paperin kehityksen ja kuivauksen jälkeen valitaan neljästä kuviosta se jonka valotusaika-asteikolla viimeisin näkyvä neliö on 3, 4 tai 5. Kyseisen kuvion oikeanpuoleisesta "kuutiosta" tunnistetaan paperilla näkyvistä kuvioista lähinnä harmaaseen viittaava. Kuvioista yksikään ei välttämättä ole harmaa vaan ne voivat olla selkeästi esim. kellertävä. Kun kuvioista on valittu paras, voidaan sitten lukea tarvittavat asetukset suurennuskoneen väripäähän asetettavaksi perusasetuksen lisäksi. Laitteessa on myös rivi jonka avulla voidaan tunnistaa valotusaikaan asetettava korjaus. Nämä arvot ovat nyt käytetyn filmi-kemikaali-paperi -kombinaation alkuarvot ja ne kannattaakin kirjata ylös.
Kun em. "kalibrointi" on suoritettu, jokaisen kalibroidulla filmi-kemikaali-paperi -kombinaatiolla tehtävälle kuvalle tehdään koevedos käyttäen alkuarvona kalibroinnista saatuja arvoja väripäässä ja valotusajassa. Koevedoksen kehityksen jälkeen tunnistetaan siinä näkyviä kuvioita käyttäen tarkemmat suurennuskoneen väripäässä käytettävät arvot sekä valotusaika. Lopullinen kuva vedostetaan näitä arvoja käyttäen.
Unicolor-Mitchell Duocube saapui ilmeisesti alkuperäisessä säilytyslaatikossaan.
Laatikosta löytyivät ohjeet sekä negatiivien että positiivien (dia) vedostamiseen paperille laitetta käyttämällä, suurennuskoneen objektiivin edessä pidettävä diffuusori, itse Duocube -levy sekä harmaakortti.

Harmaakortin avulla tunnistetaan toisen koevedoksen paperille vedostuneista kuvioista lähinnä kortissa olevaa harmaata aluetta vastaava.
Diffuusoria pidetään käsin objektiivin alla kun laitteen kuvia vedostetaan paperille ellei suurennuskoneessa ole erillistä diffuusoria.
Itse levyssä on kahdessa laatikkomaisessa kuviossa useita eri asteisilla suodattimilla olevia pieniä kuvioita. Alareunassa on rivi oikean valotusajan säätämistä varten. Filmi-kemikaali-paperi -kombinaation perusasetusten tunnistamiseen käytetään oikeanpuoleista kuutiota. Lopullisen kuvan tarkempaan asetusten määrittämiseen käytetään vasemmanpuoleista.
Kirjanen vuodelta 1978 jossa on ohjeita miten kuvia vedostetaan Unicolor -tuotteita käyttäen.
Kirjasesta löytyy yksityiskohtaiset ohjeet siitä kuinka Duocube -levyllä voidaan määrittää kombinaation perusasetukset ja sen jälkeen varsinaisen kuvan tarvitsemat asetukset väripäähän ja käytettävä valotusaika/aukko.
Jobo -koevedosalustalla voidaan helposti tehdä neljä valotusta samalle 8"x10" paperille.
Kombinaation perusasetusten määrittämiseen käytettävä koevedos. Valotukset 10, 20, 40 ja 80 sekuntia, väripäässä alkuarvot 20Y, 20M ja 0C sekä objektiivissa aukko 5.6. Näistä valittu 10 sekunnin valotus ja siitä tunnistettu valotusaikalaatikko #3. Oikeanpuoleisesta "kuutiosta" valittu lähinnä harmaaseen viittaava vaikka yksikään kuvioista ei ole lähelläkään harmaata. Duocube -levyn ohjeissa tai kirjasessa olevaa kaaviota käyttäen määritetään nyt kombinaation perusasetukset väripäähän ja valotusaikaan.

Kuvakohtainen koevedos kalibroinnissa saatuja arvoja suurennuskoneessa käyttäen (väripää ja valotusaika). Käytin kokonaisen paperin, olisi riittänyt neljäsosa joten jatkossa täytyy leikellä vedostuspaperista toista koevedosta varten pienempiä vedostuspapereita (ja samalla säästyy papereitakin). Nyt käytetään vasemmanpuoleista kuutiota lähinnä harmaaseen viittaavan kuvion tunnistamiseen, ja tämän avulla lisätään/vähennetään taas suurennuskoneen väripään säätöjä kyseisen kuvan lopullista vedosta varten. Valotusaikaa hienosäädetään alareunan valotusaikakuvion perusteella, myös objektiivissa käytettävää aukkoa voidaan säätää ohjeen mukaan.
Kuvakohtaisen koevedoksen avulla tunnistettujen säätöjen perusteella valotettu lopullinen kuva. Värit melkolailla kohdallaan heti. Kuva epäterävä, koska väritargettia kuvattaessa tapahtui virhe tarkennuksessa.
Hiukan jännitti kun aloin kuvia vedostelemaan laitteen avulla. Sinänsä itse laitteen käyttäminen ei jännittänyt, olihan ostamassani vihkosessa selkeät ohjeet sen käyttämiseen. En ole koskaan värikuvia suurennuskoneella vedostanut, ja mustavalkoistenkin vedostamisesta on muutama vuosikymmen aikaa, joten se aiheutti jännityksen. Samoin pimiövirityksen toimivuus ole epäselvää. Mutta ensimmäisen koevedoksen ja varsinkin tuon lopullisen kuvan nähtyäni kehitystankissa jännitys katosi, koska homma näytti toimivan ongelmitta. Vedostinkin heti putkeen muutaman kuvan ja ne onnistuivat oikein hyvin.
Yhteenvetona voisi sanoa, että Unicolor-Mitchell -laitteella onnistuu totaalinen aloittelijakin aika pienellä vaivalla saamaan värivedostuksessa suurennuskoneen väripäässä käytettävät asetukset selville.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti