1.2.2025

BlackBox HOLO

Myytyäni filmivehkeet ja siinä samalla filmiskannerin, tarvitsin jonkinlaisen systeemin millä skannata kuvat. Selvitellessäni tarjontaa, vastaan tuli 3D -tulostettu laite jolle löytyy maskikappaleet sekä kino- että 6x6 -filminegojen kuvaamiseen. Suomestakin löytyisi vastaava mutta siinä ei ole mukana 6x6 negojen skannaamiseen tarvittavaa osaa eikä sitä saa erikseenkään ostettua.

Tilaamani laite on BlackBox HOLO ja laitteen saavuttua, paketista paljastui 3D -tulostettuja putkenpätkiä, negatiivimaskit kino-, 6x6 ja 6x9 -koon negojen skannaamiseen, sarja step-up -renkaita joilla saadaan objektiivi kiinnitettyä laitteeseen, pidike valolähteelle sekä Cinestill -valopaneeli.

3D -tulostettua muovia

Putket joilla asetetaan kameran etäisyys negatiivista.

Kamera kiinnitetään step-up -renkailla omaan osaansa putkien jatkeeksi.

6x6 -filmin skannausmaski

6x9 -filmin skannausmaski

Kinofilmin skannausmaski

Valopaneelin pidin ruuveineen

Valopaneelin pidin kiinnitettynä skannausmaskiin

Cinestill valopaneeli

Laitteen kokoaminen on helppoa, koska eri osat liitetään toisiinsa bajoneetti -kiinnityksellä lukuun ottamatta kameraa joka kiinnitetään sopivan step-up -renkaan avulla ylimpään osaan ja kiristetään ruuvilla. Samoin valopaneelin pidin kiinnitetään parilla sormiruuvilla kulloinkin käytettävään negatiivimaskiin. Osat tuntuvat jämäkiltä ja kiinnittyvät toisiinsa tukevasti. Tarvittavien putkien määrä riippuu skannattavasta negatiivikoosta sekä käytettävästä objektiivin polttovälistä. Käytän Canon RF 100mm f/2.8 L IS USM -makro-objektiivia ja sopivien osien löytäminen sekä kino- että keskikoon negojen skannaamista varten onnistuu helposti. Cinestill -valopaneelissa on muutama säätö joka vaikuttaa värilämpötilaan.

Valopaneelin värilämpötilasäädöt

Valopaneeli työnnetään omaan pitimeensä

Valopaneeli paikoillaan

3D -tulostetut osat vaikuttavat laadukkailta ja yhteensopivuus on täydellinen. Aika näyttää ovatko myös kestäviä, esim. putkia joudun jonkin verran irroittelemaan kun skannaan kino- ja 6x6 -koon kuvia laitteella.

Laitteen käyttäminen negatiivien skannaamiseen on suoraviivaista. Kun sopiva etäisyys negatiiveista on asetettu käytetyn kameran objektiivin mukaiseksi, laitetaan valopaneeli päälle ja siihen halutun värinen valo. Sitten vaan syötetään negatiiviliuskaa skannausmaskin raosta kuva kerrallaan ja kuvataan jokainen ruutu erikseen kameralla.

Skannaus laitteella

Paneelissa käytettävä värilämpötila vaikuttaa skannattuun kuvaa joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Toki voi korjata valkotasapainoa kuvankäsittelyssä mutta ylimääräinen vaihehhan se on.

Yksi valopaneelin värilämpötiloista

Yksi valopaneelin värilämpötiloista

Yksi valopaneelin värilämpötiloista

Negatiiveja kameralla skannatessa tallentuvat kuvat luonnollisesti negatiiveina. Tämä ei sinänsä ole ongelma, koska ne saa käännettyä positiiveiksi helposti lähes millä tahansa kuvankäsittelyohjelmalla, lisäksi on olemassa joihinkin ohjelmiin lisäosia jotka tekevät juuri tämän. Myös joissakin kameroissa on valmiina toiminto jolla kuvat voi käntää positiiveiksi jo kamerassa kuvauksen yhteydessä.

Laite on yksinkertainen ja helppokäyttöinen negatiivien skannaamiseen joten voin suositella sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti