28.7.2020

Hewes metallispiraali

Ostamani filmikehityksen aloituspakkaus sisälsi Paterson System 4 tankin ja kaksi Patersonin muovista filmispiraalia.

Ensimmäisiä filmejä kehittäessäni filmit menivat spiraalille ongelmitta.
Toisella kerralla filmien saaminen muovisille spiraaleille olikin sitten jo hankalampaa.

Netistä löytyy runsaasti kirjoituksia muovisten filmispiraaleiden ongelmista lataamisessa. Spiraaleiden pitää olla puhtaat ja täysin kuivat, muuten filmi helposti takertuu kiinni/jumittaa kun sitä yrittää pimiössä tai pimiöpussissa sille saada. Huuhtelin spiraalit runsaalla vedellä käytön jälkeen ja ne olivat 100%:sen kuivia mutta silti ne tuntuivat hankalalta ladata toisella käyttökerralla. Netistä löytyy myös ohjeita miten spiraaleihin voisi hangata grafiittia tms. jotta filmi liukuisi helpommin. Samoin netistä löytyy suosituksia luopua muovisten käyttämisestä ja korvata ne metallisilla spiraaleilla. Olen metallispiraaleja käyttänyt aikaisemmin kun viimeksi filmejä kehittelin joten en katsonut ongelmaksi tilata niitä jos vain sopivia löytäisin.

Pienoisen googlettelun jälkeen kavi ilmi, että parhaimpina pidetään Hewes -merkkisiä metallispiraaleja. Kun lisäksi niitä sai suoraan tuohon Paterson System 4 -kehitystankkiin (ja sen keskiputkeen pujotettavana) menevänä mallina, tilasin kaksi kappaletta spiraaleita.



Metallispiraaleissa on keskellä kaksi tappia joihin filmin reunan reiät lukitaan. Tämän jälkeen filmiä hiukan puristetaan jotta se olisi kuperalla ja spiraalia pyörittämällä filmi menee spiraalille helposti.




Filmin pujottaminen spiraalille vaatii hiukan opettelua ja aluksi kannattaakin päivävalossa harjoitella jotta pääsee jyvälle oikeasta toiminnasta. Kun tämän on sisäistänyt, kannattaa harjoitella silmät kiinni tms. jotta spiraalin osaa laittaa oikeaan asentoon pimeässä, filmin pään kiinnittämistä oikein spiraalin keskelle sekä filmin pujottamista spiraalille.






Harjoiteltuani hiukan ei metallispiraaleiden käyttämisessä ollut mitään ongelmaa, filmit sai spiraalille helposti pimiöpussissa (käsien hikoilu pussissa ei aiheuttanut mitään ongelmaa) ja spiraalit kehitystankkiin kemioita odottelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti