6.8.2020

Anti Newton Glass

Negatiivien skannaaminen joko kuvaamalla digikameralla tai tasoskannerilla onnistuu helposti.
Molempia näitä tapoja käytettäessä ongelmaksi saattaa muodostua se, että negatiivi ei ole täysin tasainen vaan kuprulla keskeltä. Joidenkin tasoskannereiden mukana tulevissa filmipitimissä on kehykset jokaiselle 35mm:n filmiruudulle erikseen jolloin filmin kuperuus suoristuu kun filmi asetetaan pitimeen. Mutta kaikissa filmipitimissä ei näitä kehyksiä.

Filmin voi luonnollisesti mankeloida tasaiseksi käyttäen tavallista lasilevyä. Näiden kanssa puolestaan ongelmaksi voivat muodostua lasista aiheutuvat virheet, ns. newton renkaat. Ebay:stä kuitenkin löysin myyjän joka myy anti-newton -lasia käytettäväksi tasoskannereiden filmipitimissä filmin suoristamiseen. Lasilevy on kooltaan kuuri sen kokoinen, että se peittää kuuden kinoruudun mittaisen filmin. Kun filmi laitetaan tälläisen lasin alle valopöydälle (tai tasoskanneriin), filmi on absoluuttisen tasainen jolloin sen skannaaminen onnistuu kunhan vain kamera/linssi on kohtisuoraan filmiruudun yläpuolella.





Anti-newton -lasi on hiukan maitomainen kun sen läpi katsotaan mutta tätä ei huomaa kun sen laittaa negatiivin päälle.

Tilaamani anti-newton -lasi on tarkoitettu käytettäväksi tiettyjen Epsonin tasoskannereiden filmipitimien kanssa, tätä käyttöä varten lasin mukana tuli ohje.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti