24.2.2021

Fujifilm TX-2

Filmikuvausharrastukseni saavutti pisteen jossa aloin miettimään mitä ja millä kalustossa oikeastaan filmikuvia haluan ottaa. Ostin viime vuonna Canon EOS3 filmirungon ja olen sillä jonkin verran filmiä kuvannutkin. Mutta ongelma tuon kassa on se, että periaatteessa se on sama kuin jos käyttäisi digirunkoa kuvien ottamiseen. Toki media on eri mutta kuvakoko, objektiivit jne. ovat verrannollisia käyttämääni digikameraan.

Olen ollut kiinnostunut panoraamakuvista jo pidemmän aikaa. Hommasin joitakin vuosia sitten Canon TS-E 17mm -objektiivin ajatuksella, että sitä käyttämällä voisin saada otettua helposti panoraamakuvia (hyväksikäyttäen objektiivin Shift -toimintoa ottamalla kaksi/kolme kuvaa ja liittämällä kuvat kuvankäsittelyssä yhteen panoraamaksi). Tämä toimii oikein hyvin mutta koska objektiivi on aika isokokoinen ja painava, ja panoraamien kuvaaminen kuvia yhdistelemällä vaatii aina jalustan, eipä sitä ole juurikaan sitten tullut mukana kannettua.

Netissä surffaillessani satuin sivulle jossa oli esittelyssä filmiä käyttävä mittaetsinkamera Hasselblad:in tekemänä. Päässä napsahti ja lamppu syttyi päälaen pälvikaljun päällä hoksatessani, että tuossahan on filmi- ja panoraamakuvauksen täydellisesti yhdistävä vempele. Asiaan syventyessäni selvisi, että Hasselblad on vuonna 1998 julkaissut XPan -kameran, jolla voidaan ottaa 35mm:n kinofilmille sekä normaaleja 24x36mm:n kokoisia kuvia että 24x65mm:n kokoisia panoraamakuvia. Ja vieläpa sekaisin samalle filmirullalle filmiä välillä vaihtamatta! Vuonna 2003 Hasselblad julkaisi kamerasta hiukan päivitetymmän version, XPan2:n. Jälkimmäisen mallin valmistus päättyi vuonna 2006 joten näitä kameroita ei enää saa uutena mistään. eBay on ystäväsi näissäkin asioissa ja siellä näitä kameroita hakiessani tipahdin maan pinnalle aika äkkiä ja kovaa. Kameroita kyllä löytyy mutta pääsääntöisesti ovat A) kalliita ja B) aika rujon/paljon käytetyn näköisiä. Yhdistettynä em. kohdat A ja B jalostui ajatus, että mahtavatko olla hintansa arvoisia.

Lisää noista kameroista tietoa hakiessani kävi kuitenkin ilmi, että käytön jäljet kameran pinnassa ovat paremminkin ominaisuus kuin vika. Kamera on ilmeisesti tehty materiaalista (titaani-alumiini?) jossa maali ei oikein hyvin pysy jolloin vähänkin käytetyt kamerat voivat pinnoiltaan olla aika paljon käytetyn näköisiä. OK, pinnan rumuus ei haittaa jos kamera vaan muuten toimii. Eli sitten jääkin vielä kohta A eli hinta. Koska kamerassa lukee nimi Hasselblad, tällä on väistämättä vaikutusta kameran hintatasoon ja se vaikutus ei ole laskeva. Lisäksi koska molempia malleja (Xpan ja XPan2) on ilmeisesti tehty lukumäärällisesti aika vähän, on tälläkin vaikutusta hintatasoon. Ja lopuksi koska mitään vastaavaa ei ole muilta valmistajilta tarjolla, ei hintakilpailuakaan ole. Uudempaa XPan2 -mallia näyttäisi olevan myynnissä aika vähän ja ne harvat ovat todella arvokkaita.

Tiedon etsiskelyn ohessa alkoi kuitenkin käymään ilmi, että nuo kamerat ovatkin ilmeisesti Fujin tekemiä ja Hasselblad on vain brandännyt merkillään Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa myytävät kamerat. Muualla noita myydään Fujifilm TX-1 ja TX-2 -malleina. Kaikki nämä, sekä Hasselblad XPan/XPan2 että Fujifilm TX-1/TX-2, on valmistanut Fuji ja mallit ovat täysin toisiaan toiminnoiltaan vastaavia (eli XPan = TX-1 ja XPan2 = TX-2). Ilmeisesti ainoa erottava tekijä noissa, valmistajan nimen ja mallimerkinnän lisäksi, on kamerarungon/objektiivien väri. Hasselblad -merkillä kamerat ja objektiivit ovat mustia kun taas Fijifilm:nä voivat olla myös vaaleampia. Fujifilm -merkkisinä nuo kamerat ovat jonkin verran halvempia kuin Hasselblad:in nimellä varustettuna joten aloinkin etsiskelemään josko tuota uudempaa TX-2 -mallia löytyisi siedettävällä hinnalla. Fujifilm merkkisinä näyttää samoin olevan uudempaa mallia vähemmän liikenteessä mutta onnistuin kuitenkin löytämään erittäin hyväkuntoisen ja vähän käytetyn yksilön ruotsalaiselta myyntisivustolta. Ei se edelleenkään ollut halpa mutta on mint -kuntoinen ja vähän kuvattu sekä halvempi kuin vastaava Hasselblad:in nimellä varustettuna.

Näihin kameroihin on saatavilla kolme eri objektiivia:
- 30mm f/5.6
- 45mm f/4
- 90mm f/4

Koska panoraamoja otettaessa kuva-ala on melkein kaksi kertaa normaalin kinokoon kokoinen, vaakasuuntaset 35mm:n polttovälivastaavuudet panoraamakuvissa ovat noin 17mm, 24mm ja 50mm.

30mm:n objektiivi vaatii erillisen etsimen kuvan rajaamiseen, koska kameroissa oleva mittaetsin sisältää rajausviivat vain 45mm:n ja 90mm:n objektiiveille. Tarkennus kuitenkin pitää tehdä käyttäen kameran mittaetsintä. 30mm:n objektiivi on huomattavan arvokas jos sellaisen ylipäätään onnistuu myynnissä jostakin löytämään.

Ostamassani kamerassa on 45mm:n objektiivi.

Koska objektiivien piirtoympyrän tulee olla laaja panoraamakuvia varten, objektiivit vinjetoivat helposti. Ongelma tämä on lähinnä 30mm:n kanssa sekä 45mm:sessä jos objektiivia ei himmennetä. Vinjetointia korjaamaan Hasselblad/Fujifilm on kehittänyt harmaasuodattimen joka on reunoiltaan kirkas (ns. Center Filter ND-2X). Ideana tässä on se, että suodatin tummentaa kuva-alaa keskeltä vinjetoinnin tummentaessa reunoilta jolloin kuva saa kauttaaltaan saman verran valoa ja vinjetointi häviää kuvasta.

Ostamani kameran mukana tuli objektiivin säilyttämistä varten muovinen kotelo.

Takakannessa on LCD -näyttö.

Kameran päällä on pieni LCD -näyttö josta käy ilmi jäljellä olevien kuvien määrä filmille. Kuvalaskuri osaa ottaa huomioon kuvakokoasetuksen ja päivittyy aina oikeaksi.

Kamerassa on pieni kahva joka parantaa otetta kamerasta. Objektiivin päällä näkyy mittaetsimen ja etsimen ikkunat.

Kuvakokovalitsin normaali -asennossa.

Ja panoraama -asennossa.

Panoraama -asennossa ollessan yläosan LCD -näytössä näkyy P -merkki. Huomaa myös valitsimen P -merkintä.

Kameran takakansi avattuna ja suljin panoraama -asennossa.

Sulkimen verhot tulevat näkyviin kun kuvakokovalitsin on normaali -asennossa (ylhäällä).

Kamera on vain hiukan Canon EOS3 -runkoa suurempi.

Kameran mukana tuli Center Filter ND-2X jolla korjataan vinjetointia.

Kameran etsimessä näkyvät rajausviivat jotka muuttuvat sen mukaan kumpi kuvakoko on käytössä. Niiden keskellä on mittaetsimen tarkennusruutu sekä alareunassa valitun valotusajan ja yli/alivalotuksen osoittavat näytöt.

Kameran kuvalaskuri näyttä arvoa 59 joka tarkoittaa 590 laukaisua. Eli kamera on käytännössä uusi ja onkin ulkoiselta kunnoltaan mint -kuntoinen :)

Nyt pitää vaan ladata kameraan filmiä ja alkaa opettelemaan panoraamakuvien ottamista sillä. Muiden kokemusten mukaan siinä on jonkinasteinen kynnys, koska kuva pitää osata rajata jo kuvanottohetkellä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti