17.2.2021

Skanneri tuli taloon: Epson Perfection Pro V850

Filmikuvien skannaaminen kuvaamalla onnistuu helposti ja nopeasti. Lisäksi skannattujen kuvien käsittely/muuntaminen positiiviksi onnistuu samoin kyllä kuvankäsittelyohjelmistoilla. Mutta työlästä se on: jokainen kuva pitää erikseen käsitellä/kääntää ennen kuin siitä pääsee näkemään onko säilyttämisen/jatkojalostamisen arvoinen. Toki koko filmin voi kuvata kerralla pinnakkaiseksi ensin valopöydällä mutta silti säätämiseen kuluu aikaa ja vaivaa. Aikaa ja vaivaa voi tietenkin pienentää tekemällä perussäädöt makrolla tms. automaatiolla kuvankäsittelyohjelmassa.

Aloin sitten em. seikkojen takia pohtimaan skannerin hankintaa. Asetin laitteelle seuraavat vaatimukset:
- voitava skannata useampia kuvia kerralla automaattisesti/itsenäisesti jolloin jokaista kuvaa ei tarvitse erikseen säätää
- oltava pölynpoisto ja kuvan parannustoiminnot skannaussoftassa
- voitava skannata normaaleja 35mm:n negatiivejä suurempia negatiivejä

Em. vaatimukset täyttäviä skannereita on aika vähän markkinoilla, lähinnä johtuen tuosta viimeisestä vaatimuksesta. Viimeinen vaatimus kohdallani on tärkeä, koska olen kiinnostunut panoraamakuvista ja niiden negatiivit ovat leveämpiä kuin normaalit 35mm:n kuvien 24x36mm negatiivit. Lisäksi näyttää siltä, että skannereiden kehitys on pikkuhiljaa päättymässä sillä kovin tuoreita malleja ei tunnu olevan tarjolla. Filmiskannereita on kehitetty ja tuotu uusiakin malleja jonkun viime vuoden sisällä mutta nämä eivät pääsääntöisesti kykene skannamaan noita isompia negatiivikokoja. Joku 120 -koon skannaamisen hallitseva filmiskanneri olisi saatavilla mutta hintaa näyttää olevan nelinumeroinen luku joka on likaa kohdallani. Käytettynä saisi eBay:stä ostettua laadukkaitakin filmiskannereita suhteellisen edullisesti mutta nuo ovat luultavasti kuvalaboratorioiden käytettyjä laitteita joten niiden kunto ja huollettavuus voi olla kyseenalaista.

Eli vaihtoehdoksi jäi tasoskannerin hankinta. Näitäkin on markkinoilla vain muutamaa merkkiä ja näistäkin oikeastaan vain yksi (Epson) jota mainostetaan nimenomaan kuvamateriaalien skannaamiseen tarkoitetuksi. Canonilla on ollut tasoskanneri joka kykenee filmien skannaamiseen mutta tätä ei enää ole saatavilla. Näin ollen päädyin sitten malliin Epson Perfection V850 Pro. Tässä mallissa täyttyvät kaikki nuo edellä mainitsemani vaatimukset. Laitteen mukana tulee kaksi settiä kuvapitimiä jolloin bulkkiskannausta suoritettaessa toiseen pitimeen voi ladata materiaalia sillä aikaa kun toisessa olevia skannataan. 35mm:n pitimissä on myös lasi mukana jolloin negatiivin saa tasaiseksi skannauksen ajaksi. Negatiivipitimien korkeutta voi säätää jolloin skannerin tarkennus saadaan kohdalleen varmasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti