Ajatus kinokoon filmiä käyttävästä kamerasta sikisi siis Hasselblad 903SWC -kameran hankinnan myötä. Ajatus on se, että kinokamera voisi olla mittaetsinkamera jolloin kalusto ei olisi liikaa digikameraa vastaava.
Aikaisemmin minulla oli siis Fujin tekemä Hasselblad XPan II -kopio. Se oli mittaetsinkamera ja tykkäsin kyllä sillä kuvailla. Mittaetsinkameroita on valmistanut useampi merkki joista Leica on tunnetuin. Leica -kamerat ovat kyllä hyviä mutta kalliita joten se karsiutui listalta melkeinpä samantein. Muita mittaetsinkameroita valmistaneita merkkejä ovat ainakin Voigtländer, Konica ja Minolta. Venäläiset Leica -kopiot rajasin heti pois laskuista joskin sieltä olisi löytynyt halvalla ehkä jopa käyttökelpoista tavaraa. Voigtländer Bessa -sarjan kamerat eivät jostakin syystä oikein sytyttäneet jolloin vaihtoehdoiksi jäi vain Konica Hexar RF ja Minolta CLE.
Konica Hexar RF -kameraa kehutaan arvioissa oikein päteväksi kameraksi, koska siitä löytyy useampia ominaisuuksia joista Leica M -sarjalaisista ei välttämättä löydy (mm. AV -tila, valotusmittari, valotuksen lukitus, nopeammat suljinajat, sähköinen filminsiirto). Tästä mallista on olemassa ilmeisesti kaksi versiota (uudemmassa versiossa on objektiivin irroitusnapin ympärillä suoja) joista tuoreemmassa on paranneltu mittaetsimen toimintaa/yhteensopivuutta. Konica Hexar RF on täysin sähköinen joten jo se sattuu hajoamaan tai vaatimaan muuta huoltoa, osaavan huollon löytäminen lienee aika mahdotonta. Etsiskelin nimenomaan kameran tuoreempaa versiota mm. eBay:stä mutta hinnat näyttävät olevan reilusta tuhannesta eurosta ylöspäin kunnosta riippuen. Valtaosa myyjistä lisäksi on japanista jolloin hinnan päälle tulee verot.
Minolta CLE on Leica CL -kameran 'perillinen'. Leica CL oli Minoltan ja Leican yhteisprojekti mutta se lopetettiin kun ilmeisesti alkoi syömään muiden Leica M -kameroiden markkinoita. Myöhemmin Minolta julkaisi CLE -mallin joka on kaikin puolin parannettu versio CL -kamerasta. Huhujen mukaan CLE tehtiin myös yhteistyössä Leican kanssa ja tämä näkyy erityisesti kameran kanssa julkaistujen objektiivien kohdalla. Erityisesti Minolta M-rokkor 40mm F2 -objektiivin kerrotaan olevan puhdas Leica Summicron-C 40mm F2 -objektiivin kopio. Tästä objektiivista on myös olemassa kaksi versiota joista jälkimmäisessä on parannettu linsseissä käytettävää pinnoitetta.
CLE -runko on myös sähköinen filminsiirtoa lukuunottamatta. Kamerasta löytyy AV -tila jolloin suljinaika asetetaan sutomaattisesti asetetun aukon mukaan. Kamera lienee ollut melkoinen edelläkävijä aikoinaan, koska siinä valotus mitataan filmin pinnalta AV -tilassa.
Muuten kamera on säädöiltään yksinkertainen. Päältä löytyy salamakenkä sekä valotuksen valitsin ja filminsiirtovipu. Laukaisin sijaitsee valotuksenvalitsimen keskellä ja filminsiirtovivun vieressä on pieni ikkuna kuvalaskurille.
Kameran takaseinässä on pidike filmin laatikon palaselle muistuttamaan miä filmi on ladattuna kamerassa. Sen alla on DIN/ASA lista filminherkkyyksistä.
Kameran etupaneelissa on objektiivin irroituspainike, objektiivin bajoneetti, kameran pääkytkin sekä LED -valo. Pääkytkimestä voidaan kameran päälle laittamisen lisäksi asettaa kamera itselaukaisu -tilaan (10 sek), ja LED -valo palaa kun painetaan pariston tarkistusnappia tai kamera laskee aikaa itselaukaisussa. Etupaneelista löytyvät myös kameran mittaetsimen ikkunat sekä etsin.
Pohjasta löytyvät jalustakierre, luukku kameran paristoille (2kpl LR44), painikkeet pariston testaamiseen ja filmin vapautukseen kelaamista varten sekä filmin kelauskampi.
Kummallinen ominaisuus on se, että kameran valotusmittari ei toimi jos suljinaika asetetaan käsin kameraan. Näin ollen suljinaika pitää ensin mitata AV -tilassa ja asettaa sitten käsin jos manuaalisesti sen haluaa asettaa. AV -tilassa on käytettävissä myös valotuksen korjaus -2...+2 välillä.
Objektiivin kiinnitys on normaali M -bajoneetti joten kaikki esim. Leican valmistamat objektiivit ovat yhteensopivia. Koska kamera on mittaetsinkamera, tarkentaminen ei tapahdu objektiivin läpi vaan kameran yläosan erillistä laitteistoa käyttämällä: etsimessä olevassa tarkennustäplässä näkyy haamukuva kun kuva ei ole tarkka. Kameran ollessa pienikokoinen, joissakin arvioissa on tuotu esille tarkentamisen vaikeus erityisesti pidemmillä polttoväleillä (esim. 90mm) kuvattaessa. Koska en arvele käyttäväni pidemmän polttovälin objektiiveja tässä kamerassa, ja 40mm:n objektiivilla tarkennus näyttäisi olevan kohdallaan, en koe tätä ongelmaksi.
Etsimessä näytetään tarkennustäplän lisäksi 28mm:n, 40mm:n ja 90mm:n rajausmerkit ja ne näkyvät selkeästi. Näistä 28mm:n rajausviivat ovat aina näkyvissä ja 40mm:n ja 90mm:n viivat tuleva näkyvii ko. polttovälin objektiiveja käytettäessä. Etsimen vasemmassa reunassa ovat suljinajat ja punainen piste kertoo valotusmittarin mittaaman arvon.
40mm:n rajausviivat etsimessä on harvinainen ominaisuus, ymmärtääkseni yhdessäkään Leican M -sarjan kamerassa ei niitä ole vaan niistä löytyy 35mm:n tai 50mm:n viivat. Eli jos tässä kamerassa käyttää 35/50mm:n objektiivia, joudutaan kuva-alan peitto arvioimaan etsimessä näkyvän 40mm:n rajausmerkkien perusteella. Ja vastaavasti jos jossakin toisessa mittaetsinkamerassa käytetään 40mm:n objektiivia, joudutaan sen kuva-ala arvioimaan 35/50mm:n rajausviivojen perusteella, kummat nyt sattuvat aktivoitumaankaan kamerassa.
Minolta CLE -kameraa löytyy myynnissä ihan hyvin eBay:stä myyjien ollessa pääosin japanista, ilmeisesti CLE -runko oli suunnattu pääasiassa japanin markkinoille. Hinnat alkavat noin tuhannesta eurosta ylösapäin riippuen siitä onko mukana objektiivia vai ei. Internetistä myytäviä kameroita etsiessäni vastaan tuli ruotsalaisessa kamerahuutokaupassa hyväkuntoinen yksilö. Osallistuin ja pienoisen kisan jälkeen onnistuin saamaan kameran itselleni kohtuuhintaan (korkein tarjous muuten ko. huutokaupassa oli 500 000 ruotsin kruunua vanhasta ruotsin armeijan käytössä olleesta Leica IIIf-rungosta).
Kamera saapui aikoinaan ja oli kuvausta vastaavassa kunnossa. Patterit kameraan ja valotusmittari heräsi henkiin. Mittailin suljinaikojen oikeellisuutta ostamallani suljinaikatesterillä ja ne vastasivat hyvin kahta aivan nopeinta suljinaikaa (1/500 ja 1/1000) lukuunottamatta. Noissa kahdessa virhe on aika suuri joten pitää yrittää, jos mahdollista, välttää noiden käyttämistä kuvattaessa.
Kameran mukana ei tullut objektiivia. Koska kamera käyttää Leican M -bajoneettia objektiivikiinnityksenään, voidaan kamerassa käyttä mitä vaan tätä kiinnitystä käyttävää objektiivia. Kameran julkaisun yhteydessä aikoinaan Minolta julkaisi kolme objektiivia polttoväleiltään 28mm, 40mm ja 90mm. Näitä kaikkia näyttäisi olevan hyvin saatavissa esim. eBay:ssä. 28mm:n objektiivi tosin säännönmukaisesti kärsii valkopilkkutaudista jolloin etummaisen linssi sisäpuolelle muodostuu eri kokoisia valkoisia pilkkuja. Tämä johtuu ilmeisemmin Minoltan käyttämästä liimasta tms. linssien kiinnityksestä. Minolta on aikoinaan korjannut näitä vikoja ilmaiseksi mutta kaikissa vastaan tulleissa myynnissä olevissa Minoltan valmistamissa 28mm:n objektiiveissa näyttää olevan enemmän tai vähemmän pilkkuja näkyvissä. Joidenkin testien perusteella noiden pilkkujen ei pitäisi vaikuttaa kuvaan mutta jos ne hiljakseen lisääntyvät/kasvavat, voivat ne jossakin vaiheessa alkaa vaikuttamaan. Jos vastaan tulisi pilkuton yksilö, pitää vakavasti harkita objektiivin ostamista. 90mm:n objektiiville en näe tarvista. 40mm:n objektiivi on siis selkeä suosikki Minolta CLE -kameraan, koska etsimessä on juuri sille polttovälille näkyvissä rajausviivat. Myös sitä objektiivia on suht. hyvin saatavilla ja kun vastaan tuli Irlantilaisella nettipalstalla myynnissä moitteettoman kuntoinen yksilö, ostin sen kameran kaveriksi. Objektiivin saapuessa havaitsin sen kuvausta vastaavaksi hyväkuntoiseksi yksilöksi. Sen mukana tuli vain molemmat tulpat joten vastavalosuojan ja UV -suodattimen joudun ostamaan toisaalta. Objektiivi ei peitä etsimessä näkymää 40mm:n rajausviivojen alueelta laisinkaan. Aivan etsimen oikeassa alakulmassa on näkyvissä objektiivin yläosa mutta tämä ei siis ole kuva-alalla laisinkaan. Vastavalosuojaa objektiivissa käytettäessä tilanne voi olla eri mutta tuskin silloinkaan kovin massiivista peittoa tapahtuu.
Lisävarusteena kameraan on saatavilla Minoltan valmistama kahva. Kahva on perusmuotoinen muovinen kahva joka parantaa kameran ergonomiaa. Se kuitenkin varaa kameran jalustakierteen eikä kahvassa itsessään näyttäisi olevan jalustakierrettä. eBay:ssä vastaan tuli kahva jonka pohjassa on Arca-Swiss -kiinnityksen urat. Kahva on 3D -tulostettu ja tarkoitettu juurikin Minolta CLE -kameralle. Koska käytän jalustassa ko. kiinnitystä, tilasin kahvan kameran kaveriksi.
Myös kameraan alunperin suunniteltuja salamalaitteita on saatavilla helposti. En kuitenkaan juurikaan salamaa käytä joten sellaisen hankkimista pitää vielä pohdiskella.